Energieffektivisera din villa

Med stigande energipriser och allt högre medvetenhet om hur människan påverkar klimatet negativt har också fler och fler människor börjat intressera sig för att energieffektivisera sin fastighet. Det kan man göra på många olika sätt men de största vinsterna finns att dra för dig som bor i ett eget hus. En lägenhet effektiviseras oftast centralt, vilket gör att det inte finns så många åtgärder du kan göra själv mer än att dra ner på energianvändningen.

Om du bor i en villa, särskilt en äldre sådan, finns det dock en hel del att göra. Både för att minska dina kostnader och för att bli mindre av en klimatbov. Om du inte vill göra jobbet själv finns det gott om entreprenörer som specialiserar sig på att hjälpa till med energieffektiviseringar.

Den smarta villaägaren planerar in en sån här genomgång i samband med en renovering för att slå flera flugor i en smäll. Genom att tänka över många saker på en gång kan du få ner totalkostnaden både för ombyggnationerna och för de långsiktiga driftskostnaderna.

Se över energiförsörjningen

Olika typer av energiförsörjning kostar olika mycket och släpper ut olika mycket. Det här har gått lite i perioder, så vad du har i ditt hus beror ofta på när det är byggt. Ett hus från 50-talet har ofta en oljepanna. Medan ett hus från oljekrisens 70-tal har direktverkande el. Ett ännu äldre hus har ofta flera kakelugnar eller öppna spisar. Då energipriser sätts på marknaden fluktuerar de över tid vilket gör att det ibland kan vara svårt att planera vad som alltid kommer vara bästa val utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Just nu är någon form av värmepump en av de saker som rekommenderas mest. Antingen bergvärme eller luftvärme.

Det kan vara klokt att se till att du har flera sätt att värma upp huset på. Dels för att det är ett sätt att öka fastighetens värde och dels för att du får bättre uthållighet mot till exempel strömavbrott. En öppen spis eller kamin är i de flesta att föredra framför ett dieselaggregat. Det är en mer miljövänlig lösning samtidigt som det är mysigt att sitta framför öppen eld. Om du är så pass lyckligt lottad att du har egen skog och kan sköta din egen vedhantering är det också ett väldigt billigt sätt att värma upp huset. Det är också svårare att öka skatten på än många andra uppvärmningsformer.

Se till att huset är tätt

Ett annat sätt att minska din energiförbrukning på är att se till att ditt hus är tätt. Att det inte finns drag i fasad eller tak där det läcker ut värme. Om du misstänker att ditt hus är otätt kan du beställa en så kallad provtryckning för några tusenlappar. Då kommer en installationsfirma hem till dig och kollar byggnadens täthet. Du kommer då få en rapport när de är klara som visar på var det finns otätheter och förslag på hur du ska gå till väga för att fixa det. Sen kan du fatta ett initierat beslut kring huruvida det är värt att fixa det.