Anlita hantverkare eller göra jobbet själv?

När du ska utföra en renovering är det många frågor och funderingar som kan uppstå. En mycket vanlig tanke är vad man ska göra själv och när man ska ta in en hantverkare för arbetet. Det finns många olika delar som du tveklöst kan lyckas med på egen hand, samtidigt som det finns saker där auktoriserade hantverkare är nödvändigt. Här reder vi ut vad som gäller!

När du vill göra arbetet själv

Har du bestämt dig för att utföra din renovering på egen hand eller vill du bara hitta sätt att spara pengar? Att renovera själv är fullt möjligt, men det krävs kunskap och erfarenhet för att jobbet ska bli lyckat. Vid ombyggnation, renovering eller nybyggnation kan du utföra alla moment själv om du så önskar. Det är dock när du vill dra nya avlopps- eller vattenledningar som du behöver ta in en hantverkare. Detta gäller även för den som ska dra ny el eller arbeta med starkström överlag. Dina verktyg och ditt material kan du med fördel köpa hos Buildor, antingen online eller i butik.

Anlita en hantverkare för totalentreprenad

Den som inte vill, har lust, kan eller orkar utföra en renovering på egen hand kan med fördel anlita en hantverkare. En hantverkare kan hjälpa till med hela eller delar av arbetet och säkerställer att din renovering blir ordentligt utförd. Visst kan kostnaderna kännas överväldigande, men med hjälp av ROT-avdraget har du möjlighet att reducera arbetskostnaderna med 30 %. Det är viktigt att du väljer en bra hantverkare som har fått goda recensioner och som har den utbildning som krävs. Kontrollera även att hantverkaren innehar F-skatt.

Kombinera arbetet

Det vanligaste är dock att man bestämmer sig för att kombinera arbetet. Man utför en hel del själv, men anlitar en hantverkare till de moment som man finner svåra eller som man inte får ge sig in på. På så sätt kan du sänka kostnaderna genom att göra saker själv, samtidigt som du får det perfekta slutresultat som du är ute efter. Det finns många bra hantverkare att välja mellan, men vi rekommenderar att du alltid jämför offerter innan du gör ditt slutgiltiga val. Det kan du göra helt kostnadsfritt över nätet, för att få svar från ett flertal olika företag.