Finns radon i alla hus?

Ordet ”radon” är ett sånt där ord som får många av oss att hoppa till. Även om inte alla känner till exakt vad det är för något vet de flesta om att det inte är bra. Det är inte något vi vill ha i våra bostäder.

Faktum är dock att radon finns nästan överallt, och således också i princip i alla hus. Radon är en radioaktiv ädelgas som förekommer i små mängder i naturen. Kemiskt sett är det restprodukten som blir över när radium sönderfaller.

Hur mycket radon som finns i just din bostad beror dock på många olika faktorer. Dels kan förekomsten av radon variera mellan olika områden. Dels beror det också på vad ditt hus är byggt av för material, lufttrycket och hur tätt huset byggts mot marken.

Tyvärr, för den som skräms av radon, är Sverige ett av de mest radontäta länderna i världen. För höga halter inomhus gör att risken för olika sjukdomar ökar. Kontrollerar om du har radon i hemmet gör du genom att boka en radonmätning.

Ett företag som genomför radonmätningar är Radea. Du kan boka en radonmätning hos Radea. De kan sedan hjälpa dig att skapa en radonfri miljö hemma. Det görs genom olika åtgärder, exempelvis genom att förbättra ventilationen.

Om du vet med dig att det var längesedan du gjorde en radonmätning hemma är det ingenting att vänta med!