Att tänka på vid altanbygge

Drömmer du om att bygga en egen altan där du kan avnjuta frukosten en härlig sommardag, bjuda vännerna på en mysig middag eller varför inte kunna koppla av och ta det lugnt en ljummen sommarkväll? När våren är i antågande börjar det klia i många hemmafixares händer att få till den där perfekta uteplatsen för sommarens alla nöjen. Det finns dock några saker att tänka på innan man kan sätta igång med bygget.

Börja med att planera hur altanen ska se ut. Gör upp en ritning och mät ut så du är säker på att storlek och utseende blir rätt redan från början. Viktigt att fundera över är vad du tänkt använda platsen till och hur stort utrymmet behöver vara. Planeras det exempelvis stora grillfester eller intima middagar för få? Ska det finnas plats för badtunna eller solstolar? Inglasat? Ju mer man har klart i förväg desto enklare blir resten av processen.

Vissa altaner kräver bygglov, så kontrollera alltid med byggnadsnämnden i din kommun om du behöver ansöka om bygglov för din tänkta altan. Reglerna skiljer sig nämligen från kommun till kommun, så ta alltid det säkra före det osäkra och kolla upp gällande bestämmelser innan du börjar bygga! Om du bygger utan bygglov där det krävs, kan du få betala en byggsanktionsavgift. Säkrast att göra rätt från början med andra ord.

Vanligaste materialvalet är att man väljer tryckimpregnerat trä som klarar av det bistra utomhusklimat vi har i Sverige, även om det inte är så miljövänligt. Men givetvis finns det andra alternativ. Sibiriskt lärkträ är ett exempel på material som är bättre ur miljösynpunkt och som passar bra till altanen. Det finns även olika kompositmaterial som består av återvunnen plast och träspill som dessutom är underhållsfria. Vill man kan man även använda sten som underlag, exempelvis natursten eller betongsten. Allt efter tycke och smak.

Att vara noggrann i planeringsfasen av altanen är nyckeln till ett lyckat bygge som du förhoppningsvis kan njuta av under många år framöver.