Moderna villor

Många som bygger nya hus idag väljer moderna hus och husmodeller, ofta med tydlig funkisstil. Karaktäristiskt för de här husen är att de har en planlösning som är väl anpassad för den moderna människans behov. Till exempel föredrar många idag stora gemensamma ytor där vardagsrum och kök flyter samman medan de privata utrymmena, som sovrum, får en egen del i huset. Formen präglas av funktionalism med en blinkning till kubism med raka linjer och stora rena ytor med ljusa ytskikt. Exteriört väljer många antingen vitt eller neutrala färger som till exempel grått eller svart.

Hemmet har blivit en livsstil

Dagens moderna hus är anpassade efter vår nutida livsstil och är oftast mer yteffektiva än mer traditionella villor. Om man vill köpa ett nyckelfärdigt hus finns många alternativ med minimalistisk och modern design. Samtidigt ökar inrednings- och arkitekturintresset och många drömmer om att helt kunna forma sitt egna boende. Här är det bästa alternativet en arkitektritad villa där köparna tillsammans med arkitekten tar fram exakt den stil och funktion som önskas. Att intresset för arkitektritade moderna hem ökar i popularitet är inte konstigt. Hemmet har blivit en livsstil. Det här beror bland annat på att många idag visar upp sina hem i TV eller tidningar, vi har aldrig haft större möjlighet att kika in i andras välstylade hem.

Släpp in ljuset

Ett modernt nutida hus präglas framför allt av ljus och rymd. Karaktäristiskt är genomtänkt ljusinsläpp med fönster och skjutdörrar som binder samman ute och inne, till exempel mellan kök, vardagsrum och en altan som blir en förlängning av rummet sommartid. Oregelbundna och stora fönster med mycket ljusinsläpp bidrar inte bara till välmående genom att vi får in mycket naturligt ljus utan är också en del av att skapa en sammanhållen och spännande exteriör form. Ljuset, tillsammans med de funktionella och välanpassade ytorna, gör att den moderna stilen blir förstahandsval för många som bygger hus. Framför allt barnfamiljer har mycket att tjäna på en modernare, mer anpassad bostad där varje del av huset kan användas på ett bra och effektivt sätt.