Allt du behöver tänka på när du ska anlita hantverkare

När man köper ett nytt hus eller en lägenhet så är det väldigt vanligt att man, i samband med köp, också känner att man vill renovera bostaden. Vid en renovering är det många moment som man kan utföra på egen hand, men de allra flesta väljer att anlita en hantverkare. Sverige erbjuder ett flertal riktigt professionella hantverkare och företag som du kan använda dig av, men det finns en del saker som först kan vara bra att tänka på.

Checklista när du ska anlita hantverkare

Lås dig inte direkt

Se till att du vänder dig till flera olika hantverkare och be om offerter. På så sätt kan du enklare jämföra de olika priserna, men se till att vara uppmärksam. Det är inte helt ovanligt att vissa bara lämnar uppgifter och kostnader om några moment, men utesluter andra. Andra hantverkare skriver den totala kostnaden. På offerten ska du även be om att få momsen inräknad.

Var ute i god tid

Det råder brist på hantverkare i landet idag och därför gör du rätt i att vara ute i god tid. Genom att boka så snabbt som möjligt har du större chans att få den dag som du själv önskar. Driver du en firma och är i behov av mer personal kan du vända dig till ett bemanningsbolag som ser till att du får fler hantverkare på plats så att du kan ta emot fler kunder.

​Välj en hantverkare med bra omdöme

Det finns mängder med riktigt bra hantverkare runt om i Sverige och du kommer med största sannolikhet att hitta en precis där du bor. Se till att du läser på och skaffar dig information om den du vill anlita. På internet kan du läsa omdömen från tidigare kunder och kom ihåg att du även kan be hantverkaren om referenser.

F-skatt och skulder

Innan du anlitar en hantverkare är det två viktiga saker du måste säkerställa. Först och främst bör du alltid välja en hantverkare som betalar F-skatt, annars är det du som får stå för den kostnaden. För det andra är det viktigt att titta på om företaget har några skulder hos Kronofogden. Det gör du snabbast och enklast genom att ta personnummer eller organisationsnummer.

Skriv avtal

Det här är kanske den absolut viktigaste punkten. Du och hantverkaren ska skriva ett avtal där båda parter undertecknar och får en kopia var. I avtalet ska inte bara priset stå med, utan även en tidsplan och omfattningen av arbetet. I avtalet ska även information om t.ex. resekostnader och material stå med. Är det du eller företaget som ska stå för dessa utgifter? Vad gäller när det kommer till städning efter att arbetet är klart och finns det några tilläggskostnader? Skriv ner allt.