Category: Barnens rum

Bygg en egen lampa

Byggmax gästbloggare Karolina Gullberg, @byggdamm på Instagram, fick en strålande idé som hon delar med sig av. En maxat lysande lampa i form av en pil. Lampan går snabbt att snickra ihop, två timmar tog det för vår gästbloggare, men behöver upp till ett dygn på sig att torka.

Vad tycker du om Karolinas maxade bygge? Väljer du också pilformat eller har du andra former på lager?

Material och verktyg som du behöver:

• OSB-skiva 11X2440X900mm
• Trälim
• Spik i mässing
• 35 mm borr – alt göra hål på annat sätt.
• Sticksåg alternativt handsåg
• Ljuslinga i led

1. Innan du börjar bygga din lampa, mät och rita upp pilen på OSB-skivan i den storlek du vill ha. Rita och mät både baksida och sidor. Den här ritningen använde jag när jag byggde min lampa.

2. Såga ut lampans form efter den markerade pilen. Såga även ut mindre bitar som du kan använda som distans lite senare. Min lampas distanser var 35 mm.

4. Gera ihop spetsarna och passa ihop sidorna efter pilens form. Använd lim och spik. Låt torka.

5. Använd nu distanserna som du sågade ut tidigare. Fäst distanserna på botten av lampramen eller justera dem till dina lampor. Lägg botten av lampan på distanserna och fäst med lim och spik. Låt torka.

7. Märk ut var du vill ha hålen till lamporna och borra. Vi använde oss av 35mm borr, men glöm inte att anpassa storleken till era lampor. Tänk på att det måste gå att skruva av glödlampan från slingan för att passa.

8. Fäst sladdarna på baksidan.

9. Lampan fungerar lika bra på en vägg som stående – och även i andra former!

 

Snickra ett eget litet bord!

Små bord smälter snabbt in i hemmet, och gör det lättare att organisera prylarna. Här nedan har vi samlat 5 roliga bord som du relativt enkelt kan bygga själv! Under varje bild finns en länk till beskrivningar & gör det själv guider från händiga bloggare därute!

Rena enkla linjer, målade i mintblått – Från bloggen ‘Not Just a Housewife’  Här är en gör-det-själv guide. Materialet som använts är planhyvlat snickerivirke i olika dimensioner, något som vi även har på Byggmax.

Neutralt och praktiskt – Ett gör-det-själv bord vi hittade på designbloggen DesignSponge – Här hittar du en gör-det-själv guide. Även i detta fall är det planhyvlat virke som är materialet.

Här hittar du guiden till det kluriga sidobordet från Ana White. Materialet som använts så finurligt är MDF-skiva (som du hittar på Byggmax)

En gammal dörr sågades upp och byggdes om till detta snygga sidobord av bloggaren Kim Werker, här hittar du beskrivning på hur hon gjorde. Till benen, som Kim målat gula, ser det ut som hon använt planhyvlat snickerivirke i dimensionen (c:a) 14mm’21mm.

Det hemmasnickrade bordet med ben från IKEAs pall Marius och maffig bordsskiva av trädstam blir en överaskande ingrediens i heminredningen. Viktigt blir att slipa upp skiva ordentligt med en handhållen slipmaskin, idén kommer från bloggen SeaKettle, här kan du läsa mer

Hoppas nu något av borden ovan inspirerar till en omgång hemmafix hemma hos dig!

Maxat mellandagsbygg – Tre idéer!

Springa på mellandagsrea…eller maxa med mellandagsbygg? För att ge 2013 en verklig kickstart vill vi på Byggmax slå ett slag för mellandagar i hemmafixandets tecken – varför inte göra ett ryck och måla hallen, röja i garaget eller lägga nytt golv i sovrummet? För er som hellre väntar med de stora projekten en stund vill vi tipsa om tre maxade idéer som du lätt kan fixa själv – Vilken är din favorit?

Några överblivna plankor från senaste bygget? Varför inte göra dem till en gigantisk mätsticka? Använd planhyvlat virke, eller hyllplan i stavlimmad furu, en tumstock, en permanent penna (ex. en s.k. Sharpie-penna) och du är så gott som hemma! En gör-det-själv beskrivning hittar du på bloggen ‘LittlePinkMonster’

På fantastiska finska bloggen WeekdayCarnival så kan du se hur enkelt du gör en snygg egen kapphängare /klädställning med hjälp av rundstav (rundstav finns hos Byggmax), se gör-det-själv guiden på Weekday Carnival här.

På inredningsbloggen Remodelista så hittade vi en klurig lösning på ett bort du lätt fixar själv – bordsben från IKEA (Vika Lerberg benbockar) blir tillsammans med plankor ett rekordbilligt nytt matbord! Vi tycker det ser ut som att man använt planhyvlat virke eller stavlimmade hyllplan i furu (material som du hittar på Byggmax). Här är gör-det-själv beskrivingen som visar hur du bygger bordet själv.

Fler maxade idéer hittar du hos Byggmax på Pinterest!

Fixa julfint i sista minuten?

På måndag är det julafton! Här är 5 snabba, maxade idéer du snabbt bygga ihop själv! Första bygget kommer från bloggen InspiredWhims, där stavar (liknande Byggmax rundstav) stoppats i hål som borrats i en limträbalk. Som bas har 4 konsoler används – Hela bygget var inspirerat av en “designgran”, här kan du se hur du bygger en själv!

Ett annat bygge är från bloggen ‘Skip to My Lou’, där har en mall skissats upp på Plywood, sågats ur med sticksåg och “klykats” i varandra – en rolig lösning som man kan göra i olika storlekar och former!

Inredningsstylisten Inger Johanna har en inspirande blogg med mycket DIY-tips, här är några saker vi fastande för som hon gjorde förra julen men som står sig lika tidlöst snygga och maxade än idag.

Sista tipset är från bloggen ‘NorthStory“, där har bloggaren Alex byggt en gran av blompinnar, en idé som lika gärna kan fixas i större skala genom att använda rundstav!

Sista idén är kanske den allra lättaste, häng upp en gren i taket och pimpa loss med julgranskulor och pynt, en festlig inramning till julens trevliga stunder runt matbordet! Bilderna nedan och mer julinspiration hittar du här

Mer inspiration hittar du på Byggmax på Pinterest, du kan nu också följa oss på Instagram för att få maxade idéer rätt in i mobilen!

Bygg ny innervägg – Trolla fram ett nytt rum!

Öppen planlösning är härligt…men ibland kan det också vara skönt att dela av, exempelvis skapa ett lekrum till barnen eller ett bibliotek för lite mer stillsamma stunder i favoritfåtöljen. Att fixa ett nytt rum behöver inte vara svårt, normalt sett kräver det en ny vägg och nya dörröppningar – Byggmax har gjort instruktionsfilmer för hur du fixar detta själv, den där lugna stunden i biblioteket är alltså närmare än du tror!

När det blivit dags att sätta innerdörr kan du kolla in detta klipp som visar hur du monterar en innerdörr!